clubs

Waarom oordoppen voor festivals, feesten en concerten onmisbaar zijn

Waarom oordoppen voor festivals, feesten en concerten onmisbaar zijn

Geluidsnorm 103 decibel!

Op festivals en concerten geldt een geluidsnorm van 103 decibel. Blootstelling aan dit geluidsniveau, langer dan 3 minuten, kan leiden tot gehoorschade. Waarschijnlijk heb je na een avondje uit of een concert wel eens een piep of suis in je oor gehad? Dit is een teken van lichte gehoorschade. Het dragen van oordoppen tijdens muziek festivals en concerten is dus niet alleen verstandig, maar onmisbaar om je gehoor te beschermen tegen schadelijke geluidsniveaus en gehoorschade te voorkomen.

Waarom zetten ze de muziek niet zachter?

Het draait om de beleving. Harde muziek creëert een totaal andere ervaring, zelfs met oordoppen die het geluid dempen! Op een muziek festival, feestje of concert wil je worden weggeblazen door de muziek en de trillingen door je lichaam voelen. Dit verhoogt het plezier en maakt het dansen leuker. Als je de muziek zachter zet, kun je net zo goed thuis muziek luisteren. Dat is niet te vergelijken met de energie en beleving van een muziek event.

Doe de oordoppen in voordat het begint

Om de beste ervaring te behouden met oordoppen, is het belangrijk om ze al in te doen voordat je het lawaai in gaat, bijvoorbeeld wanneer je in de rij staat of eigenlijk al zodra je uit de auto stapt. Dit geeft je hersenen de tijd om te wennen aan het gedempte geluid, net zoals je ogen kunnen wennen aan het donker. Met de natuurgetrouwe geluidskwaliteit van Shush oordoppen ervaar je alles daarna net zoals je zou doen zonder oordoppen. Je voelt de muziek nog steeds dwars door je huid gaan zodra je het festivalterrein opgaat of het concert begint, en toch ben je goed beschermd.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Je oor bevat twee soorten haarcellen die geluidsgolven omzetten in elektrische signalen voor je hersenen. Soms genereren deze cellen trillingen zonder extern geluid, wat leidt tot een fantoomgeluid, zoals piepen of suizen. De toon is voor iedereen anders, piepen, brommen of suizen. En bij de één is het hard en de ander heel zacht. Dit ontstaat vaak door (langdurige) blootstelling aan teveel geluid, zoals tijdens een concert. Als je een piep hoort, is dat een teken van (lichte) gehoorschade. Je hersenen passen zich vaak aan waardoor de piep of suis na een tijdje weer verdwijnt, heb je pech dan gaat de piep nooit meer weg.

Wat is het gevolg van gehoorschade?

Gehoorschade door te hard geluid kan leiden tot gehoorverlies (langzaam minder bereik van het gehoor), tinnitus (permanent oorsuizen) en andere gehoorproblemen zoals hyperacusis (geluidshypergevoeligheid), distortie (vervorming van geluid) en diplacusis (verschillend horen met beide oren). Gehoorschade betekent leidt dus niet meteen tot doofheid of slechthorend. Het frequentiebereik wordt langzaam minder, beginnend in de hoge frequenties. Helaas zijn tinnitus, gehoorverlies en andere gehoorproblemen niet te genezen. De medische wetenschap heeft geen oplossing om beschadigde haarcellen te herstellen.

Je merkt het pas als het te laat is

Gehoorschade merk je vaak pas als het te laat is. Als je moeite hebt andere mensen te verstaan, of altijd de TV harder moet zetten, is het vaak al een teken van gehoorverlies. Het besef voor het belang van gehoorbescherming komt vaak te laat, als mensen al gehoorverlies hebben. Het is beter om gehoorschade te voorkomen door altijd gehoorbescherming te dragen, vooral bij festivals en concerten.

Hoe voorkom je gehoorschade?

Als je geen oordoppen draagt, geef je oren dan af en toe rust door niet te lang in lawaaiige omgevingen te blijven. Dit is vergelijkbaar met hoe je je ogen rust geeft na blootstelling aan fel licht. Hoe langer je aan hard geluid wordt blootgesteld, hoe schadelijker het is. Op een festival dragen we een zonnebril om onze ogen te beschermen, zonnebrandcrème voor onze huid, en lippenbalsem voor onze lippen. Het zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn om oordoppen te dragen tegen langdurige blootstelling aan hard geluid.

Welke oordoppen moet ik kiezen?

Om je gehoor goed te beschermen, moeten oordoppen je gehoorgang goed afsluiten. Sluiten ze goed af dan hoor je je eigen stem harder dan de rest. Shush oordoppen zijn de beste keuze: ze dempen meer geluid, zijn comfortabeler, en behouden een natuurgetrouwe geluidskwaliteit dankzij hun keramische filter. Je ervaart de muziek zoals bedoeld, maar zonder het risico op gehoorschade. Het zijn bovendien de enige oordoppen met het filter binnenin de oordoppen.

Kun je dan nog wel van de muziek genieten?

Veel mensen hebben slechte ervaringen met goedkope oordoppen die onvoldoende dempen, onvoldoende draagcomfort bieden, het geluid vervormen en daardoor de ervaring van een concert of festival verpesten. Met Shush oordoppen blijf je wel van de muziek genieten terwijl ze meer geluid dempen, langer herbruikbaar zijn en de geluidskwaliteit niet vervormt.

Hoeveelheid decibel vs duur geluidsblootstelling

In Nederland zien we een toenemend aantal jongeren met gehoorschade, waarbij festivals en concerten vaak als boosdoener worden aangewezen. Dit heeft geleid tot een (politieke) discussie over geluidsnormen en het dragen van oordoppen bij poppodia, festivals en andere muziekevenementen. Sommige politici pleitten voor een verlaging van de geluidsnorm naar 100 decibel, waarbij er ten onrechte vanuit werd gegaan dat gehoorbescherming bij dit niveau niet meer nodig zou zijn. Hoewel een verlaging van 3 decibel technisch gezien een halvering van het geluidsniveau betekent, verdubbelt het alleen de tijd die je veilig aan dit geluid kunt worden blootgesteld. Bij 103 decibel is er na 3 minuten al risico op gehoorschade, terwijl dit bij 100 decibel na 6 minuten het geval is. In de praktijk is dit verschil dus verwaarloosbaar. Met andere woorden, ongeacht het geluidsniveau, zijn oordoppen onmisbaar om je gehoor te beschermen.

Convenant Gehoorschade

In Nederland is het Convenant Preventie Gehoorschade Muzieksector opgericht als reactie op de groeiende zorgen over gehoorschade. Dit convenant, waaraan verschillende partijen uit de muziek- en evenementensector zich hebben verbonden, heeft als doel om bezoekers beter te beschermen tegen schadelijke geluidsniveaus. Er zijn afspraken gemaakt over de maximale geluidsnorm, de beschikbaarheid van oordoppen, en het bieden van duidelijke voorlichting. Voor meer informatie over gehoorbescherming en het Convenant Preventie Gehoorschade Muzieksector, bezoek VeiligheidNL.

Kan ik de oordoppen lang inhouden?

Shush oordoppen zijn ontworpen voor ultiem draagcomfort en langdurig gebruik. Ze zijn gemaakt van zacht, hypoallergeen synthetisch rubber. Ze gaan vier keer langer mee dan silicone oordoppen en dempen 3x meer geluid. Het keramische filter zorgt voor een superieure geluidskwaliteit, zodat je gesprekken beter kunt verstaan en je oren de rust krijgen die ze nodig hebben. Als je Shush eenmaal hebt ervaren wil je nooit meer zonder. Een mooi kokertje als sleutelhanger zorgt ervoor dat je ze altijd bij je kunt dragen!

Als ik maar één keer per jaar naar een festival toe ga, moet ik dan ook oordoppen gebruiken?

Ja, het is absoluut aan te raden. Het ene oor is gevoeliger dan het andere, maar één keer blootstelling aan harde muziek kan blijvende schade veroorzaken. Net zoals je je ogen kunt beschadigen door één keer in fel licht te kijken, kun je je gehoor permanent beschadigen zonder bescherming. Voorkom gehoorschade en gebruik altijd oordoppen bij harde muziek om blijvende schade te vermijden.

Volgende lezen

Waarom zou je geen gehoorbescherming dragen?
Hogere productiviteit dankzij focus oordoppen

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.